Geschiedenis

Op deze pagina willen we de geschiedenis van de familienaam uitzoeken en toelichten. Waar komt de naam vandaan, hoe is die over Nederland en over de wereld verspreid geraakt, enz. Alle bruikbare informatie en verhalen die je hierover hebt, zijn welkom op: info@www.komduur.nl !

Onderzoek door A. Huizinga (bron: Huizinga’s complete lijst van namen, Tirion, 1988)

De naam Komduur is gebaseerd op een zogenaamde ‘beroep gerelateerde’ naam. Dat beroep is dat van commandeur of ook wel kommandeur. Een kommandeur (bron: Wikipedia) was de titel van de koloniaal bestuurder van verschillende gebieden van de Vereenigde Oostindische Compagnie en van de West-Indische Compagnie. Dit was in gebieden die minder belangrijk waren en waar geen territoriaal gezag werd uitgeoefend. Het dagelijks bestuur lag in handen van deze kommandeur. De titel is te vergelijken met functies als: Opperhoofd, Gezaghebber en Resident.

Gebieden met een kommandeur waren o.a. Sumatra’s Westkust, Bantam, de Kaapkolonie (tot 1691), Malabar, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Uit: Die Suid-Afrikaanse Krygshistoriese Verreeniging

‘Die term ‘kommandant’ kom oorspronklik van twee woorde in Latyn, naamlik mamndare, wat beteken ‘omn te beveel’ en com, wat ’n versterkende vorm aandui. ’n Hele bekende terme in Afrikaans het dieselfde oorsprong, soos ‘kommando’, ‘kommandeer’, ‘kommandeur’ en ‘kommodoor’. Sommige van hierdie woorde kom ook in ander tale voor, byvoorbeeld Engels, Duits, Frans en Portugees. In die Franse le^r en lugmag word die rang ‘commandant’ vandag nog gebruik, maar as die ekwivalent van majoor.’